wfirma.pl  |  FAQ  |  Forum  |  Poradnik  |  Pomoc

Integracja CRM z Work Flow i Project Managerem

Czy brakuje w naszym systemie narzędzi usprawniających pracę grupową i kontakt z klientem w firmie typu Work Flow, Project Manager zintegrowanego z CRM? Jakie funkcje chcielibyście Państwo mieć do dyspozycji?
Możesz .

Im popularniejszy pomysł, tam szybciej go rozważymy.

osobom podoba się ten pomysł
26

Planowane

prezio (Z500) (3 mar 2011, 00:44)
obsługa zamówień i śledzenie statusu realizacji zmówień, zapytań i spraw. Dowlone kroki realizacji zamówienia.

Konwertowanie zapytań w zamówienie.

Wezwanie kuriera.
Integracja z systemem callcenter - remonstracja historii kontaktów.

Funkcje podobnie działające jak w programie http://highrisehq.com
Z możliwością dodawania/przekierowania informacji za pomocą emaila (tzw. dropbox).

Połączenie zapytań z produktem w bazie wFirmy przez formularz zamówień/zapytań umieszczonym np. na www (za pomocą API)

itd.. mam jeszcze wiele innych spostrzeżeń czego brakuje na rynku w prostej przejrzystej formie działając w modelu SAAS

lub anuluj

Lech W. (1 cze 2011, 14:34)
Integracja z Gmail, coś jak Rapportive, tylko że zamiast info z serwisów społecznościowych dawałoby informacje o obrotach, fakturach i wpisach w CRM wfirmy

lub anuluj

WojtekD (Nadaje.com) (9 lip 2011, 17:57)
W kwestii pracy grupowej:
- Integracja logowania do wfirma.pl, przy pomocy OpenID na przykład z loginami google...
- Podział uprawnień użytkowników, tak aby każdy pracownik widział tylko wystawiane przez siebie faktury VAT, a tylko administrator wszystkie. Aktualnie możliwość logowania różnych użytkowników niewiele daje pod kątem zarządzania projektem.
- Istnieją doskonałe systemy zarządzania workflow, jak np. http://www.runmyprocess.com - można się zastanowić nad ewentualnymi powiązaniami, np. rozpoczęcie procesu obsługi klienta/zakupu/zapytania przez pracownika...może ktoś ma pomysły?

lub anuluj

Andrzej Lazarowicz (wfirma.pl) (13 lip 2011, 20:20)
Weźmiemy to pod uwagę przy rozwoju systemu pod względem pracy grupowej.

lub anuluj

ling4u (29 wrz 2011, 21:41)
dla mnie pomocnym byłoby rozbudowanie crm o funkcję wpisywania projektów (zlecający, wykonujący, opis projektu, terminy rozpoczęcia zakończenia + ewentualne przypominacze, projekt zakończony i finalizacja czyli faktura lub paragon)
fatix (Biuro Tłumaczeń FATIX) (2 paź 2011, 12:18)
Zdecydowanie popieram - w chwili obecnej BARDZO mocno odczuwamy brak choćby najbardziej prostej wersji zarządzania projektami - zleceniodawca, wykonawca/y danego zlecenia, rozliczenie i zamknięcie projektu.

Bez tego musimy korzystać z zewnętrznych narzędzi, a na każdym kroku kuszeni jesteśmy przez firmy trzecie do przesiadki z wfirma na ich systemy (np. systim), które już w/w funkcjonalność posiadają...

I nie ukrywam, iż brak narzędzi do zarządzania projektami jest powodem, dla którego prędzej czy później (raczej prędzej niestety) będziemy musieli system faktycznie zmienić.

Moje wymarzone narzędzie do zarządzania projektami (uproszczone) zawierać powinno:
- tworzenie projektów
- możliwość wyszukiwania projektów wg różnych kryteriów
- tworzenie projektów z wycen / ofert oraz rozliczanie projektów
- wpisywanie zlecających / wykonujących każdy projekt
- przypominacze w formie panelu koordynatora projektów - miejsca, po wejściu w które widać od razu aktywne projekty z datą ich planowanego zakończenia oraz innymi podstawowymi informacjami
koval33 (Optimum) (4 lut, 18:06)
dokładnie tego samego potrzebuję
fatix (Biuro Tłumaczeń FATIX) (15 mar, 15:36)
Cóż, na razie wciąż czekamy na moduł PM od wfirma, a w międzyczasie zaczęliśmy sami pisać coś takiego dla siebie.

Dziwię się, że stworzenie takiego modułu nastręcza tylu problemów, podczas, gdy koszt i czas potrzebny na napisanie od zera odpowiedniego modułu to ok. 3 tygodnie i koszt rzędu ok. 3 tys zł. Przecież to pikuś w skali całego systemu, jakim jest wfirma, a czekamy na ten moduł już od pół roku z nadkładem...

Przy tym dodam, iż to, co piszemy my, będzie mieć wszystkie powyższe funkcje + statystyki z podziałem na podkonta użytkowników, proste budżetowanie, a docelowo również integrację z zewnętrznym CRM...

Do czego to dochodzi - żeby człowiek w oczekiwaniu na jakiś produkt wolał stworzyć go ostatecznie samemu... :)

Niemniej jednak na razie wciąż z wfirmy korzystamy i nic nie zapowiada, żeby coś się w tym zakresie zmieniło na przestrzeni najbliższych miesięcy.

lub anuluj

lazniak (Lazniak.com) (12 paź 2011, 01:01)
Mi brakuje możliwości tworzenia i grupowania kosztów dla danych projektów. Świetnie było by mieć podgląd i uporządkowane faktury które przypisywałoby się danemu projektowi. Wyświtlanie bilansu dla danego projektu - to są te funkcje o których marzę !!!
Jestem firmą zajmującą się produkcją filmową. W tej chwili trzeba ogarniać za pomocą zewnętrznych narzędzi typu excel czy przypadkiem nie przekracza się budżetu danego projektu ;) świetnie było by mieć to w Wfirma.

Mogłoby to wyglądać tak... załóżmy że zgłasza się do mnie jakiś Kontrahent o wykonanie projektu ja dodaje taki projekt do systemu system generuje mi standardową umowę, umowa wysyłana jest do klienta. Następnie wprowadzamy faktury kosztowe związane z danym projektem, a na koniec wystawiamy fakturę klientowi.

lub anuluj

online24 (online24) (11 gru 2011, 22:51)
Na razie jakakolwiek forma wsparcia dla pracy grupowej czy inaczej by zwać Realizacja Projektów była by super. Jeżeli IT pomyśli o takim dodatku proszę także o pomyśleć o systemie tricketów dla klientów z bazy CRM'owej powiązanych ze wspomnianymi projektami - tylko te dwie sprawy i nic więcej mi nie potrzeba pewnie jak w większości firm używających wfirma.pl

lub anuluj

MaB (30 gru 2011, 14:55)
System ticket - bajka. Popieram

lub anuluj

robertpogorzelski (tydzień temu)
Pomysł z rozbudową systemu jest fajny, ale proszę zastanowić się nad konsekwencjami "rozdmuchiwania" czegoś, co robi jedną rzecz, i robi to bardzo dobrze. Trochę bałbym się rozmycia obecnej funkcjonalności w setce dodatkowych opcji.

Konkurencja na rynku takich narzędzi jest spora, zawsze będą klienci z nowymi pomysłami, zawsze będzie coś, co jeszcze nie realizuje ich wszystkich potrzeb. Czy wfirma.pl odniosłoby taki sukces, gdyby robiło tysiąc rzeczy w średni sposób? Wzrosną jedynie koszty rozwoju i utrzymania oprogramowania, przez co na funkcjonalności związane z fakturowaniem będzie trzeba przeznaczyć mniejsze środki. Więc może lepiej byłoby stworzyć osobny produkt i pomyśleć, czy nie dałoby się go jakoś zintegrować?
mess (tydzień temu)
WF powinna rozwijać się wraz ze swoimi userami. My się rozwijamy i potrzebujemy nowych rozwiązań. jeśli ich nie dostaniemy będziemy migrować. Zatem są dwie szkoły... rozwoju.
robertpogorzelski (tydzień temu)
Nie sądzę, już to przechodziłem. Wyemigrowałem do innego dostawcy, który miał więcej "wszystkiego w jednym". Poddałem się. Teraz interesują mnie wyłącznie aplikacje, które robią coś konkretnego i robią to dobrze, bo tworzę sobie własny zestaw narzędzi.

Jak ktoś produkuje dobre młotki, to przecież nie wypnę się na niego tylko dlatego, że gwoździe albo wiertarkę muszę kupić od innego producenta. A jak już zmuszę go, żeby produkował wiertarki, a na tym się nie zna, więc jego produkt okaże się niskiej jakości, to dopiero wtedy zacznę się zastanawiać nad zmianą dostawcy, bo stracę zaufanie.

lub anuluj

Andrzej Lazarowicz (wfirma.pl) (tydzień temu)
Na wszystko jest potrzebny czas, staramy rozwijać serwis w oparciu o potrzeby naszych klientów. W czerwcu będzie duża aktualizacja. Po niej będzie kolej na rozwijanie takich narzędzi jak CRM i inne wspierające pracę z klientem.
mess (tydzień temu)
to bardzo dobra wiadomosc !!! :)

lub anuluj

PRC (tydzień temu)
Zgadzam się z @robertpogorzelski: bo zaraz się okaże, że wF służy do wszystkiego, tylko nie do księgowości - bo by wystawić FVAT trzeba będzie przebić się przez tysiąc innych "przydatnych ficzerów"

Ja nie potrzebuje komunikatora, dysku "w chmurze" (wystarczy tak jak jest - możliwość dodania dokumentu np. do FVAT), i tryliona innych "bajerów" - od tego są wyspecjalizowane narzędzia... Od zarządzania projektami również - wybór spory, ceny różne... Jak nie pasuje jedno - można wybrać inne...

A jak wszystko będzie w wF, to nie dość, że czas przeznaczony na rozwój systemu będzie trzeba dzielić między różne "bajery" z których korzysta 2% użytkowników (bo nawet nie wszyscy z udzielających się tu na forum, a do tego udzielający się to i tak jakiś mały wycinek całości klientów), to jeszcze jak się okaże, że któremuś z Was nie pasuje jakieś "dodatkowe narzędzie" (np. do zarządzania projektami) to nie da się "wymienić go na inne" - ono będzie dalej w systemie "straszyć", niezależnie czy będziecie używać, czy nie...

Do tego sytuacja odwrotna - chcecie zrezygnować z wF - księgowość przenieść jest relatywnie(!) prosto, ale razem z całym kombajnem "usług dodatkowych" (naraz) zapewne już zdecydowanie trudniej...

Ja (i znajomi) wybraliśmy wF nie dlatego, że liczyliśmy, że będzie tu wszystko (od tego są/mamy inne, dedykowane rozwiązania/usługi/serwisy), ale dlatego, by móc sprawnie i szybko wystawić FVAT, rozliczyć firmę...
PRC (tydzień temu)
To już chętniej widziałbym np. takie rozwiązania, jak podpięcie DropBox'a i oprócz "drukowania do pliku PDF" - zapisywanie w zdefiniowanym wcześniej katalogu DropBox'a...

Ale wiem, że jest jeszcze sporo rzeczy do zrobienia związanych z samą księgowością - jak VAT-EUk, przypomnienie o VAT-EU, BackUp'y, itp - może czasem niszowych...

Ale często równie niszowych jak inne bajery których niektórzy się "domagają", a jednak bardziej (bezpośrednio) związanych z celem dla którego korzysta się z wF - księgowością i rozliczeniem firmy...
Jakub W. (wfirma.pl) (tydzień temu)
przy okazji: DropBoxa można już "podpiąć" poprzez wstawienie linka do pliku (od niedawna DropBox umożliwia udostępnianie plików w ten sposób)
co prawda nie przy drukowaniu ale przy podpinaniu dokumentów do faktur czy klientów

Takie podpięcie przy drukowaniu można osiągnąć odpowiednią konfiguracją przeglądarki, wystarczy ustawić, żeby pobrane pliki wędrowały do odpowiedniego katalogu w systemie.
PRC (tydzień temu)
Tak, to wiem - często korzystam, czy to z linka do pliku, czy folderu... Przydatna rzecz i fajnie, że ją wprowadzili... Bo konkurencja również nie śpi... :-)

To też wiem, że jako "download" można podać katalog (lub link symboliczny) w DropBox'ie - choć do "stałego synchronizowania" preferuje SpiderOak - bo szyfruje wszystko po mojej stronie...

Ale fajnie, jak by np. fakturka mogła od razu z poziomu wF (API/OAuth) wędrować do zdefiniowanego katalogu np. w DropBox'ie (chyba najpopularniejszy, choć nie jedyny) i bezpośrednio z poziomu wF można byłoby "pobrać" link do tego dokumentu, i go przesłać klientowi - zamiast załącznika...

Ale to może kiedyś, jak już nie będzie nic innego (ważniejszego) do roboty... Zwłaszcza, że po DropBox'ie zaraz przyszły by głosy za SugarSync, SpiderOak, Box, GoogleDrive, SkyDrive itp itd ;-)

lub anuluj

Odpowiedz (temat: Integracja CRM z Work Flow i Project Managerem)

dodaj zdjęcie
Wybierz nastrój